Overdose Oksigen

Malam jumaat lepas aku dikejutkan dgn panggilan telefon dari mak aku. Aku kat kedai lagi malam tu. Mak aku ckp aida sakit. Berderau darah aku. Mula2 aku aku just take it as usual, relax dan tenangkan fikiran. Pikir yg baik2 ja. Sbbnya petang tu aku dah bawak dia pi klinik. Petang tu badan dia agak panas n for sure demam la. Kat klinik tuan doktor kata dia ada 'FEVER INFECTION', ayat yg sama yg doktor dari klinik lain cakap ker aku hari khamis lepas. Dan aku rasa adik dapat demam ni dari aku kot. Dia bukan stakat demam ja, selsema, batuk smua lengkap la.

Mak aku cakap napas adik berbunyi. Nampak dia mcm sesak napas dan macam org lelah. On the spot aku trus rush balik umah. Sampai umah tgk dia mmg macam apa yg mak aku cakap la. Aku trus amek dia n bawak pi HUKM. Kat sana depa trus bawak dia masuk ke bilik rawatan. Xsempat daftar pon doktor kat HUKM trus bawak dia masuk ICU. Kat dalam ada satu area tuk org lelah n asma ni. Dia trus kasi serkop oksigen ke dia. Aku tgk adik xda la meragam ka apa walaupon keadaan dia macam tu. Dia diam ja. Tapi xla seceria slalu. Then aku pon kasi la dia amek oksigen tu. Lama gak la dia duk sedut oksigen tu. Sampai dia tertido. Then doktor datang n do few testing on her. Tgk heart bit, cek perut dia, tgk rekod perubatan dia sblum ni. Conclusion dari doktor ni, dia nak admit adik dan do few more testing but he's not sure. Dia nak aku tunggu sorang lagi kepala segala doktor malam tu tuk buat final decision. Lama gak la menunggu dalam ICU tu, tgk macam2 ragam manusia dalam tu. Ada yg dtg dgn kepala bocor,bergaduh kot, dgn pakai lawa2 tapi ngadu sakit perut, dgn org tua muka kesian terbaring atas katil dan macam2 lagi.

At last kepala segala doktor, doktor amoi ni pon buat final test ngan adik. But before that ada satu hal pasal si nurse yg buat test ke adik. Doktor amoi ni suh depa buat heart test by using satu alat dia lekat kat ibu jari kaki. Dia punya la cuba lekat bende tu kat kaki but the heart bit still tak appear kat screen monitor. Macam2 la dia buat, pusingnya kaki adik, tariknya alat tu tegang2, bukak tutup alat tu. Sampai doktor tu give up dia ckp, klu dah ok call saya sbb dia nak buat report skit ke file adik. Lama gak la dia duk pusing2 buat bende tu. Then merungut sendri. Finaly, kawan dia datang, dia ckp apsal bende ni xdetect heart bit. Kawan dia ni cerdik skit. Dia tarik wayar tu dari kaki ke mesin dia cek connection between wayar and mesin. Then dia find out yg wayar tu sambung ngan lubang cable lain kemesin tu. Kira masuk salah lubang la, sbb tu mesin tu xdetect. Aku duk senyum kelat ke nurse tu. Nak ja aku ketuk paler dia sambil cakap.. "BODOH, BUAT LAWAK KOL 4 PAGI. KO INGAT KELAKAR KER?". Pengajaran dia, "back to basic if face a problem and ask if you think you are not sure". Jgn ler tunjuk pandai. Muke confident giler.

Then dari final test tu doktor amoi buat conclusion yg adik ada jangkitan pada saluran napas. It not asma or lelah. Sbbnya dia selsema dan batuk jadi tu yg buat dia susah nak bernapas. Dia mintak aku perhatikan dia for this few days. Klu xbaik gak, kene admit dan kene intensive care. Up to today, adik baru nak kebah demam, but still continue makan ubat le. Wawa, kol 6 pagi gak la aku sampai umah pagi tu dari kol 1am kat HUKM. But it a good experiance.

*Tq to all the antu and friends that helping me that night. Jasa mu dikenang. Futher aku xdapat nak load gambo adik kat spital. Tgk la ada masa skit aku load.
Overdose Oksigen Overdose Oksigen Reviewed by kuchalana on 1:44 PM Rating: 5

4 comments:

Miss Reen said...

good experiences ar? besh layan duk spetal kan? cam² ragam ader.. tuh baru braper jam.. penat wor duk emergency nie.. seb baek lar HUKM nie bole tahan cepat.. kalo HKL.. ko pengsan pun dier suruh tgu gak...teringat laks doktor amoi tuh nye soklan... pastu masa nak daftar.. krem utak kejap nak menjawab..
miakakakakaka

SamWise said...

tu la....pengajaran satu lagi...jangan dekat ngn anak time demam....sian aida....nak demam...duk jauh2 kurung dalam bilik...quarantin...hehe

Anonymous said...

Aunty Aida ksian kat Aida... awat jd lagu nih? Tu lah hang...hehe mandai lak aku nie.. kena bagi makan vitamin c lepas nie man.. precaution.. jgn jd mcm aku? dok semput je.. flying kiss utk adik..

Anonymous said...

Baiklah makcik2 dan pakcik2 sekelian. Ingatan anda smua dihargai. Trima Kaseyyyyyyyy. :P

Powered by Blogger.