Jimat la sangat

Aritu aku dah citer pasal minyak naik, pastu aku citer kenapa gaji xnaik dan skang aku nak citer camna nak berjimat dalam cara yg lebih praktikal. Sebelum tu...
Ada satu statement dari bapak kantor smlm. Berjimat cermat LAH dalam keadaan sekarang. Perlu bijak berbelanja dan jadi LAH pengguna yg bijak. Part paling kelakar bila ada reporter tanya, why not elaun dan gaji mentri dipotong dalam konsep berjimat cermat ni. Jawapan dia sng ja dari bapak kantor ni, "Buat masa sekarang xperlu lagi nak potong gaji mentri". Wah2, suruh org ramai berjimat, tapi korg xnak plak berjimat. Elaun n claim korang sampai beratus ribu.

Orait tips mudah dari aku..

1. Jarak perjalanan memainkan peranan dalam hal minyak ni. Klu korg keje kat KL tapi duduk kat Nilai elok2 la pkir2kan sama ada duk pindah KL or cari keje kat Nilai.

2. Jenis kenderaan gak mainkan peranan. Klu duk Bangi, keje kat putrajaya tapi pakai NAZA RIA. Aku rasa xberbaloi. Elok pakai moto ja or cari kete CC kecik mcm kancil.

3. Klu dah pakai CC rendah, ada lagi isu lain. Klu korg dah modified kete tu, mmg xberkesan gak. Kene lak korg pakai tayar besar2 n tambah spoiler la dan mcm2 aksesori lain. Kete jadi berat dan perlukan lebih kuasa. Jadi kete akan guna lebih minyak tuk tu. Pikir2kan.

4. Kaedah pemanduan jgk penting, elok maintain bawak kete bawah 100km/sjam, lagi laju lagi byk minyak dia pump. Aircond pon sama xpyh pasang, pakai ja tingkap. Ngada2 la nak sjuk2. Badan lembik tau... kekeke

5. Elok service kete slalu supaya enjin xover use dan pastikan gak tayar kete cukup2 angin. Kurang angin akan buat kete perlu lebih kuasa tuk bergerak. Lebih kuasa = lebih minyak.

6. Aku dah compare harga few pasaraya besar. Actually, smua lebih kurang ja. Tpi yg paling murah so far is kedai borong. Aku bleh jimat almost RM100 dalam pembelian dkt RM600. Byk tu dan aku bleh beli brg lain ngan value RM100 tu. Lagi satu, pastikan anda berperut kenyang sblum masuk membeli belah dimana2. Klu bleh makan dulu sbelum pergi membeli. Kesan dia byk bila perut lapo n perut kenyang bila membeli ni. Dan lagi satu buat list barang dan disiplinkan diri ikut list tu. Mende xda dalam list xpyh beli.

7. Futher la ni aku beli brg kira pukal. Klu susu reesa aku beli trus bunddle satu kotak besar. Xda beli ckit2. Makanan pon sama. Aku bleh save byk gak. Klu susu aku save dkt RM50 skali beli. Byk tu beb...

8. Lampu kat umah elok tukar mentol ke jenis yg wat rendah. Klu rasa ada 2 lampu dalam satu kawasan, elok cabut satu starter dia. Pakai satu lampu ja. Aircond ka water heater ka pada aku tu smua mmg xberbaloi pakai. Pakai ja kipas or masak ja air klu nak mandi air panas sgt. Kipas plak pasang bila perlu ja. Klu xpanas xpyh le pasang. TV pon jgn le sampai tiap bilik ada satu. Pakai satu ja kat ruang tamu.

9. Recycle brg. Contoh plasik ka, paper ka, buku ka, tin ka, baju ka. Lagi byk brg dalam umah lagi byk maintenance korg kene buat. Lagi byk pakai duit. Buang mana yg rasa xperlu. Slalu org pompuan la. Beli tapi xpakai. Simpan sampai berabuk2, pakainya ada la skali. Cara aku sng ja. Letak dalam kotak dan letak dalam stor. Klu dalam tmpoh 3 bulan aku xbukak kotak tu dan pakai brg tu, aku akan buang atau jual bila dtg next cleaning.

10. Bawak bekal pi opis atau skolah. Serius, mmg jimat. Klu kat KL skali makan la ni mau kene dkt RM8 + air. RM8 korg blh makan tuk 3 org klu masak kat umah dan bwk bekal.

Ada byk lagi tip2 berjimat yg aku ada klu korg nak.Aku bleh kasi free dalam bentuk EBOOK. Skang aku tgh compile tip2 ni. Actually aku dpt dari pembacaan aku dari beberapa buku dan aku telah mengimplimentkannya. Hasilnya aku mempunyai kebebasan kewangan tiap2 bulan. Ni bukan kedekut tapi jimat cermat. Penah ada org kata aku kedekut, tapi aku berjaya buang sgala sifat berbelanja berlebih2 selain menyimpan dalam masa yg sama.

Ole.
Jimat la sangat Jimat la sangat Reviewed by kuchalana on 8:59 AM Rating: 5

7 comments:

mama ranggie said...

wah..idea yg bernas ni..sebbaik mama pakai kancil tp maintain standard je,x de modified bagai pon...hehehehe...

imz said...

baik jgk kajian ko ek...aku pun tgh dok merangka perancangan tuk berjimat ni

Anonymous said...

salam kuchalana

emm tips yg menarik dan bagus... kite mmg perlukan tips2 cam gini... bab mkn kenyang2 sblm g shopping tu kite da pratikkan... emm mmg berkesan tau... tmeksh cz sd kongsi... nak tips2 cam gini lagi bley? :)

IdaShah said...

alaa... kita org biasa nih nak jimat cara mana lg. dah abes jimat nih

tuuuu... yg atas2 tu ckp senang dia tak nak jimat.diaorg kena buat dulu br srh rakyat. alamak! terlebih sudah

ixora said...

btoi2..stuju ngn tips ni.. tmbah 1 tips blh..?

*ramahkan mulut..banyakkan pemili angkat..ebridey g mkn umh berlainan..lg jimat..n pastikan umh pemili angkat korg x jauh dr rumah sndri utk elakkan penggunaan kenderaan bermotor..

sekian, TQ..=)

Aida said...

Nak tips dlm ebook tu ble... hehe mende yg ko dah tulis nie aku dah buat memang berbaloi... nak tau gak tips2 lain.. mana tau ble pakai..

kuchalana said...

mamaranggi - aku dah plan nak kuar kete.. delay punya delay.. tgk minyak naik.. xkadi angkat.. xberbaloi la.. xmenang memakai..

imz - kajian untuk hidup beb

manje - culture kita terbalik.. shopping dlu baru makan.. tu yg beli ikut napsu

idashah - ada byk lagi cara nak jimat.. nantikan ebook aku nanti..

ixora - aku setuju.. juga pastikan dpt boipren byk duit.. hari2 bleh makan pree

Aida - aku dah abis tulis separuh.. ada separuh lagi.. aku ada 100 tips mudah untuk korang.. serius jimat..

Powered by Blogger.