Inflasi dan Duit Anda

Hari ni aku nak kasi ilmu tentang inflasi dan kesan kepada duit anda dimasa depan. Dalam artikel aku yg sblum2 ni aku dah bagi takrifan inflasi secara umum. Jadi sini aku nak citer pasal RULE 72.

RULE 72 adalah kaedah agakkan (estimating) dalam pelaburan dalam tempoh2 tertentu. Dalam bidang pengurusan kewangan, kebanyakan yg pakar akan tau kaedah ni. RULE 72 termasuk sekali RULE 71, RULE 70 dan RULE 69.3. Nak citer smua RULE tu panjang, jadi aku amek core rule iaitu RULE 72 dimana konsep dimana kita dpt agak duit kita rini berapa nilai dia dimasa hadapan. Kaedah perkiraan dimasukkan interest rate, inflastion rate dan beberapa varieble yg lain.

Contoh mudah, katakanlah inflasi rate yg dideclare oleh BNM adalah 5%. Jadi amek RULE 72 iaitu 72/5 = 14.4. Jadi kalau duit RM1 hari ni, keupayaan membeli dalam 14 tahun akan menjadi RM0.50. Klu kita simpan duit dalam bank, kalau interest dia kasi 3%, dalam 14 tahun kita xkn dpt apa2 sbb 3% interest - inflasi 5% kita akan -2% dari jumlah tabungan kita tadi. Means kita rugi. Simpan duit berbelas tahun tapi xdpt apa2.

Jadi apakah medium slamat dalam kes nak menyimpan ni. Dalam islam telah dinyatakan tentang emas dan harta tanah. 2 perkara ni value dia xkan jatuh walaupon disimpan berabad2. Satu lagi yg aku nampak is ASB yg alway kasi return lebih besar dari interest rate dan inflasi. Klu kita lihat kelantan dah mula pakai dinar emas dalam urusan perniagaan mereka. Mereka xpakai RM atau USD.

Nasihat aku, beli le emas byk2 tuk pelaburan atau beli harta tanah (rumah, lot komersial atau tanah) atau melabur dalam ASB. Dalam keadaan kejatuhan sistem kapitalis, teori domino akan berlaku dimana smua yg terlibat akan jatuh skali. Jadi medium emas xkan jatuh dgn mudah walau apapon berlaku pada sistem kapitalis ni. Lee Kuan Yew (xPM Temasik), Dr Madey (xPM Malaisi) antara mereka yg membuat urusan jual beli emas ketika zaman perang dulu dan mereka dapat menjamin kelangsungan hidup depa sampai hari ni dari tindakan mereka pada zaman tu.

La ni ada byk teori menyatakan org2 kaya dah mula move duit dorg dgn tukar ke bentuk emas. Aku xberapa pasti kesahihan ni. Jadi kita kene bijak mengurus wang kita klu xmo rugi dikemudian hari.

Ole.
Inflasi dan Duit Anda Inflasi dan Duit Anda Reviewed by kuchalana on 8:57 AM Rating: 5

10 comments:

ita.itu said...

aku x suka emas la..tp kena beli gak kan..hehe

cemut said...

hihihi xpaham ;(
rule 72 71.
apemende dok auu

Honeylemon said...

harga emas naik ker???

p/s thnks sudi jguk blog saya....

.::WaNiE::. said...

dengan ini aku mo bukak akaun asb lah :D

mama ranggie said...

betul tu...

dulu mama beli,reganye 60sgram...
so 1700 je...

la ni mama tanya nak tukar lah kekononnye,die boleh amik sampai 2500...ha kau,untung mama kan!

tp xtukar pon coz tu ade sentimental value!hehehe...

kuchalana said...

ita.itu - wajib nih... rugi klu xbeli

cemut - tu bahasa org finance.. tu pengiraan nilai duit hari ni dan 10 tahun akan dtg. Klu hari ni RM100 boleh beli 10 barang, 10 tahun lagi RM100 boleh beli 5 barang ja. Jadi klu kita nakkan value duit kita hari ni dan 10 tahun akan datang sama, kita kene pandai laburkan duit kita ke channel yg xmerugikan, contohnya emas dimana harga dia xkan jatuh. Klu hari ni kita blei emas RM100, 10 tahun lagi klu kita jual balik emas tu harga dia boleh jadi RM200.

honeylemon - harga dia duk cam2 gak. Tq singgah kembali.

wanie - bukan dari tahun lepas ke ko ckp mcm tu.. kekekke

mamranggi - tau pon

oli_ole said...

harga emas naik nak cecah 100 ringgit lor...ASB pula saya tak boleh labur lagi...kena tunggu 3 tahun lagi...saudara baru lepas 5 tahu baru boleh melabur...tunggguuuu lagi...

Re= terima kasih singgah di blog saya...terima kasih atas nasihat juga...

.::WaNiE::. said...

weh bkn dari tahun lepas..dah bertahun2 lepas dah :P hikhik

Anonymous said...

salam bro...

huhu kite pon tak suke sangat ngan emas nih... tapi bila da baca teori mori inflasi ni... kene gak beli emas bagai... huhu

kuchalana said...

oli_ole - yes the price is high now but it not that easy to get that high and if we sell back it will sell in high price as well..

sama2 kembali..

wanie - kekekeke... mende baik slalu camtu la..

manje - aku xcipta teori ni but it have been use by ages. Dari zaman tok kadok org dah pakai teori ni. Aku just nak remind ja pada sapa2 yg masih xrealise..

Powered by Blogger.