Sihh.. haram

Citer Haram 1
Aku teringat masa aku blajo dlu. Ada sorang lecturer ni, dia ngajor accounting. Jadi paper dia ni paper elektif, jadi aku mmg minat acc, kene la aku amek sbb nak memenuhi jiwa dan minat aku ni. Lecturer misai (sbb misai mcm dato k) ni klu time test ka kuiz ka dia slalu tulis kat white board. "TUHAN LIHAT APA YG ANDA BUAT". Pas tu dia kuar dari klas dan tinggalkan smua dalam kelas tu buat test or kuiz dia. 10 minit nak abis baru dia dtg balik.

Kmi dah biasa dah ngan kerenah dia. Aku cuma nak ketengahkan apa yg dia ckp mula2 dlu masa buat test yg pertama. Dia ckp, la ni kamu buat test, saya tinggalkan kamu. Klu kamu meniru, saya xhalalkan dan haramkan dunia akhirat. Bila xhalalkan, jika kamu lulus, kamu lulus secara haram. Jika kamu dpt kerja, kamu dpt kerja secara haram, jika kamu dpt gaji dari kerja kamu dari hasil haram, jika kamu berkahwin dan sudah beranak pinak anda memberikan keluarga anda makan mende haram dan slama2nya akan haram sbb saya xhalalkan keatas kmu atas usaha meniru anda itu.

Satu kelas terdiam beb. Dia citer sampai kes dah ada anak pinak dia haramkan klu kmi meniru. Mmg aku ingat la ckp dia ni sampai bila2.

Citer Haram 2
Aku - Jom kita makan kat kedai cina tu?
Kudik - Ish.. bukan ada pork ke.. haram la..

Aku - Then, kita pi kedai mamak tepi tu, camna ok
Kudik - OK..

Tiba2 ada anjing lalu kat tepi kudik
Kudik - Ish .. kalu kene kat kita ni haram ko tau..
Aku - Ala ko kudik, binatang tu haram dimakan bukan disentuh. Sama gak mcm babi. Klu tersentuh samak la. Susah apa. Yg ko main betina, mabuk, isap dadah, menyamun tu xharam ke. Mana lagi besar haram dia.

Citer Haram 3
Korang tau bukit bintang nasik ayam hainan dak. Aku tertanya pasal satu isu yg aku nak share ngan korang. Dlu aku suka makan kat kedai ni sbb dekat ngan opis lama aku dlu. Yg jadi isu kat aku, kat pintu nak masuk tu ada tertampal logo halal. Besar dan klu pi tgk, tegh hari ramai mlayu islam yg makan kat situ. Tapi tuk pengetahuan korang kicap dan sos dia ada campuran liquer (org cina mmg akan ltk skit tuk sedapkan sos or kicap). Mmg jadi bertambah sedap la. Apa yg aku tau, sijil halal yg dia tampal is only untuk penyediaan ayam yg dimakan dimana ianya disemblih oleh org islam dan ikut syariah. Dan tuk mende2 lain xda pensijilan halal. Hi2.. Patut la sedap...

Citer Haram 4
Korang penah terbeli brg yg dihasilkan dari kulit binatang dak. Ok, aku penah terbeli kasut kulit babi, sluar kulit anjing dan dompet kulit unta. semuanya adalah ter.. sbb kurang ilmu masa zaman2 skolah dlu. Ok.. kasut kulit babi ada dijual dikebanyakan international company termasuk dompet, hand beg, kasut, tali pinggang dan mcm2 lagi yg boleh dipakai. Kasut tu aku terbeli kat Company Hindia Timur dalam bahasa melayu dia. Dan aku dpt tau dari sorg member berbangsa cina pasal status kasut tu. Seluar lak dari Hush Anak Anjing. Suar tu mmg kain tapi label kat blakang dia tu dari kulit anjing. Label yg ada tulis jenama dia. Aku tau dari member berbangsa cina jgk. Aku xjadikan ni satu isu. Klu dah tau, xpyh la pakai sbb susah nak samak apa smua. Klu xtau, kita wajib kene amek tau. La ni almost all butik besar2 ada jual kulit2 ni dan slalu depa akan letak label la kat situ skang. Cuma klu jnis yg xda kesedaran ni klu pi shopping xda nak amek berat hal2 mcm ni.

Citer Haram Jadah
Bila ada manusia yg menjadi lebih kejam dari binatang dan syaitan. Klu binatang kita bleh ckp dia xda akal. Klu syaitan kita bleh ckp tu mmg dah sifat dan janji dia pada ALLAH. Tapi klu ada manusia yg lagi truk dari tu kita nak panggil apa. Aku rasa korang sure penah jumpa manusia2 dalam kategory ni. Sifat kalah binatang dan syaitan. Aku rasa bangsa2 ni perlu apply sijil halal dari JAKIM klu nak bergaul dgn public. Aku jadi marah bila ada manusia yg buang anak, bunuh mak ayah, rogol anak, xbertanggujwp pada anak2 dan keluarga, amek gambo bogel, merempit, menjahanamkan anak org dan mcm2 lagi yg aku xpnh pikir pon akan berlaku dalam zaman ni. Entah la.. dunia semakin kejam.

ole.
Sihh.. haram Sihh.. haram Reviewed by kuchalana on 8:55 AM Rating: 5

16 comments:

Wiween @ Awin said...

aisey baba...sib baik x penah beli kasut jenama hush anak anjing itu.udah ler harga mhl giler ye dak.huhuh..

yg psl meniru dlm test tu..kire sume x jd meniru lah ek bile lecturer misai dato k tu kata haramkan sampai ke anak bini? kakakakk tau takut yek..;p ;p

yg psl org haram jadah tu..sama-sama lah kite mendoakan mereka kembali ke pangkal jln & mendapat petunjuk Allah. Termasuk lah yg kabaret, yg durjana sume tu. Moga cepat insap!

murnie sangat said...

insaf aku bab meniru tp dulu masa study dari sekolah sampai la masuk uitm aku xmeniru bkn sbb aku baik tp aku malas..nak meniru pun kne usaha, wat toyol la, bukak buku sambil bhati2la, klu kantoi satu hal plak so aku malas mniru sbb leceh..bleh?

tun teja said...

huhu. bro.. byk nye haram
tp yg harem jadah tu memang tuttt.. hakhak.

nasazfrog... said...

betul tuh bro.. dunia skarang nih semakin kejam... padahal perihal sekeliling kiter pun terdapat benda yang haram tapi dorang dok wat tak tau ja,,, aper punye haram jadah la itu org,,,

.::WaNiE::. said...

bro..laki aku suka amik gambar aku mandi pastu dia gelak2 pastu dia delete...haram ke wehh...uwaaa majuk ngn ko ..wek wek wek.

kuchalana said...

wiween - ko leh guna method yg sama klu nk takut2 student ko

murni - kekeke... kira lurus la ko ni..kekekeke

tun teja - mmg haram jadah.. aku kenai ramai manusia yg mcm ni.. kene amek sijil halal dari jakim..

nazafrog - haram = harum

wanie - ko bebaik skit, klu kedai yg pandai mcm kedai aku.. aku leh trace balik smua gambo tu dari memory card.. ko jgn memain.. dari hari pertama HP tu diguna sampai hari ni.. smua msg.. gambo.. lagu.. smua kuar.. slalu kes yg gambo kuar tenet mcm tu la...

Wiween @ Awin said...

baba, my students sume baru 7 & 8 thun.x masuk di akal lg benda tu.ekekekek

LaDySLeepLeSS said...

Uuuuiiiiii banyak nih haram-haram... Ahahahahha... :)

Anonymous said...

salam

kes haram yg petame tu leh la kita gunepakai masa test nati... :p

> klu la bole wat sijil halal pada org2 yg haram nih... huhu mesti byk yg haram dari halal skrg nih... <

kuchalana said...

wiween - xpa.. kasi kat abang2 or kakak depa.. kekeke

slepless - ya... haram zatey...

manje - kekeke.. it a good point to a student.. kasi depa sedar skit..

zgila said...

Bab persijilan halal ni memang dah lama isu ni timbul. So kalu dah tau kedai tu orang kapiak yang punya tapi ade tanda halal dan masa yang same kita ade option kedai orang islam so tak payahlah nak gatal-gatal pi makan kedai orang kapiak tu.....
Lagipong dia orang bukannya tahu istilah halal tu macam mana...... yang diaorang tahu anjing and babi x bole makan... haram.....

kuchalana said...

zgila - mmg btol.. dulu aku blasah ja.. la ni xda dah.. bawah aku ni opis halal hub kat cyber.. depa sendri ckp, pensijilan only base pada specific mende.. bukan penyediaan keseluruhan.. contoh nasi ayam.. dari ayam.. penyediaan.. barg2 lain.. smua kene amek sijil lelain.. entah la aku pon xpham sistem depa ni.

ixora said...

kalo kat sini, berterabur sket..pork di mana2 sj kedai mkn..nk kena pandai pilih tmpat tuk mkn...sbb tuh xora lbh suke mkn fast food ble kuor...tp kalo ari2 kuor, mkn dulu megi kenyang2 kat bilik, br g jln...save bajet..nk masak takleh..curi2 masak berdosa..=)

tuk manusia2 yg haram tuh...bg mkn anjing jer...nk pohon sijil halal, byk prosedur...susah...

Heartless Devilish said...

haram itu yg thrill..sgt challenging orang kata...

ish...terbeliak jap mata baca perkataan 'kapiak' di atas..

Dayu said...

biasalah kita2 ni..lagi2 tang2 benda haram.. terlebih concern kat benda yg dah mmg sahih dan smua org tau..

tapi benda yang kita sendiri buat, tak lak sedar -hmm..apa i type ni-

kuchalana said...

dayu - kekekeke.... harummmm... kekekkee

Powered by Blogger.