Selamat Hari Pekerja

Sok adalah hari smua pekerja2 didunia akan bercuti (sepatutnya). Sebagai mengingati konsep kapitalis yg berkehendakkan manusia bekerja untuk mencari dan memuaskan keperluan hidup. Kita telah diperangkap dan terperangkap didalam sistem yg dicipta oleh manusia sendri.


Kelmarin aku ada berborak ngan one of my indian friend from india. Dia ckp Kita hidup sepatutnya untuk mengejar keperluan hidup iaitu makanan, tempat tinggal dan pakaian. Xlebih dari tu. Itu yg tuk nenek kita buat dari zaman batu sampai kehari ni. Tetapi konsep tu berubah bila datangnya zaman feudal selepas zaman gelap dibarat. Diorang mendatangkan beberapa konsep dan sistem yg menyebabkan kita terus dikongkong oleh sistem itu sampai ke hari ni. Zaman skang kita xleh cuba lari lagi dari sistem yg dibuat oleh manusia2 ni. Kita lihat la hidup kita hari ni. Smua telah diatur dan tidak mempunyai kebebasan sepenuhnya. Smua itu hasil dari sistem yg dicipta. Bangun pagi, pi kerja, sangkut kat jam, sampai opis kerja, kol 12 lunch, petang balik, malam diner, tgk tv, tido, dan besok buat mende yg sama. Sampai mati tau korg ingat apa. Ke3.


Aku slalu bermimpikan kehidupan yg mudah dan xpening kepala. Ada tanah, buat rumah, tanam sayur, bela lembu ayam, mandi kat telaga, panjat pokok klapa, tido awal, bangun awal. Org kata as simple as mcm zaman tuk nenek dulu. Ada masa pi ke masjid berjemaah, ada masa tgk anak2 membesar depan mata, ada masa pi ke kebun dan segala konsep kehidupan mudah iaitu makan, tempat tinggal dan pakaian tadi. Skang ni hidup kita terlalu byk bende yg xperlu, sibuk yg melampau dan konsep pengabaian yg amat tinggi. Kita xsedarkan. Masa dan keluarga yg kita xdapat klu kita terlalu sibuk kejar sgala mende duniawi ni. Ya again it about the sistem.


Apa2 SELAMAT HARI PEKERJA pada smua. SELAMAT BERCUTI. Berhati2 dijalanraya, kemana jua anda berada.


Ole.


Selamat Hari Pekerja Selamat Hari Pekerja Reviewed by kuchalana on 8:57 AM Rating: 5

18 comments:

murnie sangat said...

betul sgt kucha, aku pun ada gak teringin nak hidup cam tu..dapat sebijik umah n tanah kat kg best laaa..mkn hasil tanaman jer, ada lebih belh jual..hidup sederhana..ok wat? :)

m@m@ m1mi3 said...

sweet sangat kan idup camtu. lebih indah kalo takder dengki mendengki. hidup bersederhana, tak kaya tak miskin. cukup makan pakai...

slamat hari pekerja.. aku kira pekerja tak? hehehe

sedih ni.. sob sob sob

JM said...

selamat hari bekerja bang..esok akan ku habiskan masa dengan tido..krohhhh

kuchalana said...

murnisgt - kekeke.. cam aku ckp.. sistem yg ada skg akan mengganggu cita2 ko tu..

mamamimi - ler... sedih lagi ker..kekeke

jm - slamat bercuti dik.. abang balik kg gajah kot.. lepak rumah opah.. plan nak menuba, menjala dan menjaring ikan.. kekeke

IdaShah said...

slmt hari pekerja. kita sebagai pekerja akan berehat esok. yahoooo!

JM said...

lamanye tak balik kg gajah tgk sg perakk..uwaaaaa.... dulu mase kekcik salu mandi kt sg tuh..tapi takut2 sbb takut ade buaya..ekekeke... tp skang tak leh mandi dah kan bang.. huhu

ixora said...

waaaa...bestnyer...Xora pn dh stat cuti blajo smpai ble2 melainkn wat master...huhu...dh hbs exam...yuhuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!! =)

Wiween @ Awin said...

huahahhaha baba! mementang kete 'wak segan' tuh enjinnye di belakang, sedap ler bergambo sedemikian makhluk itu ek?? kakakaka mana dpt tuh??

m@m@ m1mi3 said...

maunyer tak sedih.. aku gi TM, tup2 nak yang dah confirm grad. nak yg dah ader surat tamat pengajian.. huaaaaaa

lovely-fake said...

Wooo..selamat hari pekerja je ke weh?ko jgn lupa, thn lepas, pada tarikh yg sama, aku kat dlm labour room bertungkus lumus melahirkan adam jr hi hi

lovely-fake said...
This comment has been removed by the author.
tun teja said...

bro..tun pun suka gak pikir idup nk sempoi je. smua cukup.. kira dah ok dah. takyah keje duit masuk lagi best. ahhahahahha

bile nk kasi tips menambah wang simpanan?

kuchalana said...

idashah - waaa.. aku kat kedai ni..kene keje..

jm - sok pepagi abg akan bergerak ke kg gajah... nak enjoy kehidupan xda masalah...kekeke.. kat depan umah opah abang masih bleh mandi lagi... klu musim surut keh jalan kaki seberang sg tu...

ixora - nyeh2.. bercuti le apa lagi..

kuchalana said...

wiween - nyeh2.. antara gambar terbaik salah satu pertandingan foto di UK..

mamamimi - kekekke.. suh la fakulti ko kuarkan surat.... wei satyam nak pakai ramai org..

lovelyfake - slamat ari jadi adam junior.. smoga sihat selalu dan menjadi anak yg baik..

tun teja- nanti aku buat satu entry tuk tu..

Dayu said...

heheehehh..semua org akan mendambakan kehidupan yg sebegitu..lelagi apabila hidup di KL ni...

kusut kepala tau idup kat sini..nak je rasa mintak pindah mana2 kg..tapi kang mcm tak seronok lak...

hmmm...manusia tak penah puas kan

manje said...

salam

kite pon nak idop yg camtuh... penuh ketenangan... penuh pengisian rohani huhu... idop sekarang terlalu 'penat'... tak terkejar lagi dah...

Wiween @ Awin said...

laaaa...patutla x update balik kmpg ropanya babaku ini! isk isk.

kuchalana said...

dayu - kekeke.. remember.. it all about the system..

manje - jom pindah duk kat kg.. hu2

wiween - patut den nak pi indon bercuti.. kene cancel la sbb ada koje kat sg on friday.. sabtu duk kg main air.. kekekek

Powered by Blogger.