Investment = Kene Bijak

Baru2 ni aku ada beli handbook Azizi Ali. Actually dah lama aku nak beli handbook2 dia ni. Buku2 tulisan dia smua aku ada. Smlm masa aku abiskan salah satu handbook dia. Aku teringat few point dia yg selari ngan pandangan aku. Sebenarnya ada few arqument antara aku ngan few kawan2 tentang perkara dalam hal Islamic Banking dan Unit Amanah baru2. Jadi aku nak share the same point of view dalam hal2 investement ni. Lagi2 plak dalam keadaan financial tsunami yg akan berlaku dalam masa terdekat ni.

Kawan2 aku duk push aku melabur dalam unit amanah. Depa kata return dia besar. Dari 7% up to 40% a year. Depa siap kasi aku contact person dari bank2 yg agak popular dalam hal unit amanah ni. Jadi aku ckp la, lagi besar return lagi besar risk dia, lagi besar pelaburan lagi besar risiko dia. Actually they don't really know tektik dan teknik bank dalam nak mengenakan pelabur2 dia. Yes mmg buat untung dalam unit amanah ni. Tapi xla seindah yg kita sangkakan. Depa kata ada satu islamic fund ni bleh kasi up to 7% a year dalam tempoh 3 tahun. Actaully korang kene paham hidden agenda yg bank ni ada. Klu dak camna depa nak buat untung dan nak bayar gaji staf2 dia. Actually there is 'kos jualan' yg mengambil up to 6.9% dari keseluruhan pelaburan dan 1.5% 'kos admin'. Jadi kalu korang labur RM1000 dalam unit amanah. Untuk tahun pertama korang kene bayar RM84 pada bank tu tuk smua kos2 tersembunyi tadi. Jadi jumlah pelaburan korg cuma RM916. Dan pada hujung tahun korg dpt return atau income dari fund tadi 7%. Jadi korang akan dpt balik kurang dari income tadi sbb awal2 dah tolak 8.4% dari kos2 tersembunyi tadi. Ada tu balik modal ja balik. Tapi korg akan gain balik pada tahun2 akan dtg ngan 5.5% (7% interest - 1.5% admin fee).

Stakat 5.5% aku ckp kat depa baik campak kat ASB atau ASN. Sbbnya amat pasti pulangan depa kasi between 6% ke 10% setahun. Lg plak unit amanah ni bergantung pada keadaan financial global. Klu index han seng drop, depa pon ada impact. But for ASB and ASN is a guarantee grant dari gomen. Tu kene kira gak inflasi. Klu infalasi 4% mcm skng ni. Klu tolak 5.5% return - 4% inflasi bersih income yg kita dpt cuma 1.5% ja. Jadi pada aku unit amanah xlah seindah yg disangka. Aku lebih prefer to play safe. Letak sebanyak boleh duit dalam ASB and ASN. Sbb stakat ni yg aku rasa reliable, amat pasti dan berisiko rendah adalah 2 fund gomen ni. Yg kelakarnya ramai bumi yg xtau hal ni. Depa prefer simpan dalam bank (yg kasi less 3% setahun) atau beli unit amanah (return mcm aku citer kat atas). Ada yg pasti dan xberisiko tinggi xnak plak simpan. Yg pening2 lalat tu jugak yg depa nak pilih. Kunun uptodate la.. kakakaka... Aku ni xla pandai sgt tapi pada aku kita kene learn, membaca, tanya org, buat study skit dan tgk ngan mata hati sblum melabur ni. Sbb skali kita buat silap, nyosal xsudah weh.

Kes islamic banking aku citerkan besok plak. Adakah Islamic Banking Di Malaisi ni btol2 islamic? Aku akan buat pendedahan berani mati besok.

Ole.
Investment = Kene Bijak Investment = Kene Bijak Reviewed by kuchalana on 10:06 AM Rating: 5

13 comments:

Wiween @ Awin said...

otak babaku ini mmg la otak bisnes & pelaburan.heheheheh ;p

Dayu said...

before ni pun ramai yang racun ajak invest kat unit trust tapi diriku ini tetap ngan ASB...

tak sabar nak tunggu pendedahan ekslusif esok... Bro, any info on personal loan?

kuchalana said...

wiween - aku nak retire awal la.. xmampu dah nak pikir2 hal donia ni.. jadi kene plan dari skg .. byk masa lagi .. kekeke

dayu - kita kene ada ilmu dalam smua hal.. xleh nak sarbat ja.. personal loan? ada.. nanti aku citer..

* aku bukan agent insurance, atau marketing people dari bank atau penasihat kewangan bersijil.. sekadar pandangan dari pengalaman, pemerhatian, pembacaan dan pergaulan.. pengalaman adalah cikgu terbaik dalam hidup.. jd jgn jadikan pandangan peribadi aku sbgai bahan rujukan utama (primary source)

.::WaNiE::. said...

alaaa xmo ckp pasal duit bleh tak...huhuhu..

ita.itu said...

kucha-aku melabur dlm toilet jek..kah.kah.kah

kuchalana said...

wanie - rindu kat hang la.. sunyi dunia blog ni.. akkakakakakaa..

itaitu - kakaka... tu hari2 pon aku buat.. kakakaka...

tun teja said...

tun nk gak melabur
tapi uwang nya enggak ada
ada tips macam mana nk menambah
uwang simpanan tak?

.::WaNiE::. said...

yela ko bro..sbenarnya ko langsung xingat aku kan kan kan ..:( [sindom nak pms] hahaha

kuchalana said...

tun teja - ada byk tun.. manusia ni hebat dalam mcm2 Q.. IQ la.. EQ la.. tapi slalu depa fail on FQ.. Finantial Quotion. Klu nak kursus bleh ja.. aku kasi free ja.. aku slalu tekankan dalam hidup ni tentang disiplin dan konsisten.. diet ka, menabung ka, bercinta ka dan mcm2.. huhu

wanie -aku ingat la.. nak sms takut ko sibuk main meriam kat pwtc tu.. xnak la kaco.. xtau lak ko dalam keadaan tertekan maximum.. kakkaka.. ni kes iran ka.. last minit kne tutup kedai.. akkaka

.::WaNiE::. said...

hahah kes iran tidak memberi kesan padaku [sket adalah sbb rugi la aku yg bwk masuk brg dorg :P ]

kuchalana said...

wanie - sian gak aku tgk iran tu.. last minit jadi mcm tu..

Anonymous said...

Unit Amanah (UA) ni keuntungan nya adalah jangka panjang. Kalau nak melabur dlm UA ni:-
1. Adalah lebih baik bila ada fund baru yg dilancarkan ataupun masa harga tengah rendah.
2. Jgn melabur secara bayaran bulanan (ni susah sikit nak dpt untung), melabur secara sekali byrn saja (bagi yg ada duit), atau guna duit KWSP

'Kos jualan' & 'kos admin' adalah biasa dlm UA, selalunya UA company kena disclose semua ni kpd customer. Jadi pastikan tanya agen yg handle ni apakah return sebenar selepas kos2 ni.

Memang betul melabur dlm ASB adalah paling baik kalau tak mau ambil risiko kerugian. Kerana pulangan ASB pasti untung.

Ini semua dari pengalaman saya.

Salam,
Member lama dari Allianz

kuchalana said...

Member lama dari Allianz - akkaakak... tq En. Jaafar.. at least master product dah bersuara.. kakakakak.. means all the hidden cost will kill the investment, unlest for lump sum amount where it will grow slowly time to time. Pada saya klu nak memvarietykan pelaburan boleh kita spend in UA or any other investment.

* Member lama dari Allianz is product master from Allianz Insurance..

Powered by Blogger.