Me and God Father

9/02/2008 STREET-IT, UKM, BANGI


Hari ni kedai bukak sekejap. Lagi pon adik aku baru blikan satu switch 2nd hand tuk high end network use. Futher aku nak bincang ngan halim pasal business plan tuk february ni sbb kami dah rugi 10 hari meniaga sbb kedai tutup tuk cuti semester budak2 ni. Jadi satu intensive plan kene buat tuk cover lost. Antaranya marketing strategy yg lebih komprehensive aku kene buat tuk buat maximum sales dalam 19 hari lagi ni. Hu2. Suddently masa discussion


Pak Chat - A'kum, wah meriah discussion.
Aku - W'salam, eh, bila sampai. Buat terkejut ja.

Pak Chat - Saja turun KL. Ada hal sikit. Tu yang singgah kejap. Lagi pon ada hal penting nak discuss ni. Ko ada masa dak. Kita discuss kejap. Hujung bulan ni pon ayah kene pi sabah, nak settlekan project dgn petronas carigali tu. Sebulan tu. Nanti xda masa nak discuss dah.
Aku - Halim, ko sambung test switch tu. Aku nak entertain god father ni kejap.

Halim pon bergerak masuk ke CC, buat testing.

Pak Chat - Actually i've proposal to you. It about my property. Ada 40 ekar tanah ayah dkt kg gajah. Ayah nak ko uruskan. Ayah to busy dgn project carigali ni. La ni tanah tu dah jadi hutan banat. Gajah pon ayah rasa ada dalam tu. Ayah nak ko amek tanah tu dan uruskan. Tanam sawit ka. Tanam sayur ka. Buat la apa ko nak buat. Yg penting ko dpat kerjakan tanah tu. Lagi pon ko jgk penah ckp ko nak berenti kerja dan bertani lepas umur ko 35. La ni ko ada 6 tahun lagi nak buat mende ni smua. Lepas tu ko boleh la relax ja xpyh keje. Kutip hasil ja. Klu ko buat sawit, satu ekar bleh kasi ko RM600 sebulan, klu ko buat 20 ekar ko bleh dpt RM16K sbulan. Selebih 20 ekar ko tanam la sayur ka, bela lembu ka, kambing ka. Mcmmana?
Aku - Kah3. Ayah ni sihat ka. Dah la dtg senyap2. Dtg2 trus kasi citer yg memeranjatkan ni. Ish, jgn buat kelakar la. 40 ekar tu besar la ayah. Man pon dah keje elok kat sini. Duit bulan2 pon dah lebih dari cukup. Ngan business ni lagi. Lagi pon dah janji dgn diri man, man xnak satu sen pun harta ayah tu. Nanti jadi isu dgn bini2 ayah dan anak2 ayah yang lain.

(Teringat aku satu peristiwa 10 tahun lepas, aku bergaduh dgn bini dia yg no 3 sbb harta. Dan dari situ aku berjanji pada diri aku, klu aku nak aku kene usahakan. Bukan berharap atau meminta2. Bapak aku bak kata P. Ramlee dalam cite nujum pak belalang... kategori 'KADANG2', ompek bini dio dan mak aku istri yg pertama dan aku anak yg paling tua dalam 8 adik bradik aku)

Pak Chat - Ala, itu harta ayah, xda isu la dgn yg lelain. Lagi pon ayah dah dptkan persetujuan smua dalam hal ni. Bukan apa. Ayah pon akan pencen lagi 5 tahun. At least ko sambung la legacy ayah yang ada.
Aku - Man xboleh pikir la skang ayah. Lagi pon mende yg dtg hari ni smua memeranjatkan. Kasi man pikir dulu la.

Pak Chat - This is not the 1st time ayah nak ko tolong ayah dalam hal legacy ni. Dah byk kali, dari company professional diving dlu lagi. Ko kata nak pikir, sampai la ni xda jawapan. Ayah kasi ko sampai kol 5pm. Ko pikir. Ayah nak keputusan hari ni jgk. Ayah pi makan dlu ngan makcik ko. Kang ayah datang balik.
Aku - Ish... yer le..


Lagi 4 jam nak pukul 5. Aku duk pening ngan proposal dia ni. Adus. Klu aku nak buat tu semua. Aku kene balik ipoh, duk sana. Aku kene keje sana dan buat smua tu. 5PM....

Pak Chat - Macammana?
Aku - Orait, man boleh trima proposal tu. Tapi ada term and condition dia. Camna boleh?

Pak Chat - Orait apa dia.
Aku - 1st, man nak ayah carikan man keje kat ipoh. Dgn same benefit and same gaji macam apa yg man dpt la ni. Man xnak duk keje kat opis ayah. Man amek offer ni tuk uruskan tanah tu ja. Xnak involve langsung dalam urusan company ayah. Man nak urus tanah semata dan kerja dalam bidang man. At least tuk dua tiga tahun ni. 2nd, sediakan rumah dan kereta. 3rd man nak ayah pump satu jumlah duit dari budget and proposal man nanti dan man nak ayah buat satu company lain tuk uruskan smua duit tu. Xpyh ada staff pon xpa. Man bleh run sendri ikut cara man. Dan keempat dan yg terakhir. Man xnak ayah masuk campur dalam setiap keputusan yg akan man buat nanti. Bukan ayah ja, sesapa pon. I will rock and roll with my own way. (sambil tersenyum dan buat muka belagak)

Pak Chat - Tu ja, sng sgt. Ok ko kasi ayah masa sampai ayah balik dari sabah nanti. Bleh. Balik ja nanti ayah uruskan smua tu. Then ayah akan inform ko.
Aku - Ok.

Btol ke keputusan aku tu. Ishh...




Me and God Father Me and God Father Reviewed by kuchalana on 11:51 AM Rating: 5

5 comments:

eya ahmad said...

gud luck bro.. pertanian satu perniagaan... wat la isthikharah.. insyaallah dapat jawapan terbaik...

Heartless Devilish said...

bela la kuda..
bole aku tumpang tunggang kuda..
wokey?

murnie sangat said...

dgr cam best jer projek..okla tu, sahut cabaran ur dad,u can do it,okies..

kuchalana said...

eya ahmad - aku sbnornya xnak involve dalam hal bapak aku. Leceh la.

Devilish - Nanti aku bela gajah, boleh bukak sarkas. Ko datang aku kasi naik free ja.

murnie - aku ni nak sahut mmg boleh, tapi tanggungjwp tu besar la beb. Byk sgt hal nanti.

.::WaNiE::. said...

erk terkesima + terkejut..bertuahnya badan..

semoga berjaya bro..kalau dh jadi petani/perternak berjaya jgn tinggalkan blog tau ..ngee:D

Powered by Blogger.