Adam dan Skolah = Shit


Hari ni masuk hari ke-3 adam ke skolah. Dari monday, he's damn excited to go to school. Semangat giler. Gelap2 lagi dah bangun nak pi skolah. Then masa hantar dia pagi tu pon dia bleh suh aku balik. Dia ckp xpa baba, adam kuat. Then aku xrisau sangat la. Masa dia blik petang tu pon, celoteh dia citer macam2. Dari pagi dia ckp dia blajar baca doa. Lepas tu dia blajar ABC, lepas tu dia blajar menyanyi. Lepas tu dia makan ramai2. Lepas tu belajar cakap bahasa inggeris then belajar solat dan petang dia seronok naik van yg duk antar dia balik.

Tup2 pagi ni dia bangun pagi dia cakap dia xnak pi skolah. Aku tgk muka dia ada satu macam xpuas hati. Aku suh pi mandi pon dia xmau. Siap duk dalam selimut ckap dgn nada tegas (mcm style baba dia ckp). "Baba, adam xnak pegi skolah. Harap baba paham". Terkejut gak aku, klu kes mcm ni slalu sure ada hal kat skolah. Aku tanya dia kenapa. Should be u have a reason. Dia diam xnak ckp. Lepas aku mandi aku tanya dia lagi why. Ada org buli ke kat school or adam buli org sampai cikgu marah. At last dia mengaku jugak. "Baba, adam xnak pegi skolah. Cikgu tu panggil adam bodo sbb adam xpandai baca. Adam malu bila kawan2 ketawakan adam". sudah, aku agak terkejut jugak la dgn statement anak bujang aku ni. Xkan la budak umur empat tahun setengah nak bohong. Menyirap gak darah aku bila ada cikgu2 macam ni.

Actually the purpose aku bayar mahal2 and anta anak aku pi skolah sbb nak dia blaja asas pra persekolahan. Contoh belajar ABC atau mengira + kat situ ada package tuk dia belajar asas fardu ain. Jadi aku xaspect ada plak cikgu2 yg sanggup berkata mcm tu. Baru 3 hari dia masuk skolah and what we aspect dkt budak2 ni. Lain la klu dah 10 tahun. Klu xpandai baca tu bleh la katakan dia bodoh secara ilmiah dgn ckp awak kurang pandai dan xperlu malukan dia. Aku agak terkilan jugak la dgn skolah tadika yg ni. And again aku melihat kelemahan sistem yg menjadikan smua yg ada dalam skolah tu sbgai mangsa keadaan.

Aku nak share skit view dari sistem pra skolah yg ada dkt negara maju dan negara xmaju (pada aku malaisi bukan negara maju atau membangun, mengundur lagi ada la sbb sibuk dgn pembangunan fizikal ja, tapi rakyat still xmaju. apa guna prasarana 1st class tapi minded 2nd class. negara maju bukan maju dari sudut material semata2 tapi lebih kepada penumpuan pembangunan bangsa dan akal fikiran. dari situ klu kita bleh nampak nilai traditional masih dikekalkan dan xperlu bangunan tinggi. look at london and jepun, bangunan mana yg tinggi2, semua masih berstatus bangunan sejarah mcm dkt melaka, tapi pembangunan bangsa dan akal mereka lebih baik dari bangunan tinggi tadi). Di UK, pra skolah mereka tip top pada aku dan kita perlu blajar dari mereka. Anak2 tidak dipaksa berpakaian seragam. Selain mereka totally xdipaksa untuk ke skolah. Depa totally meletakkan tentang perkembangan otak budak2 ni. Depa akan bawak budak2 pi kat tepi jalan dan kenalkan apa itu trafic light, apa itu zebra line and teach them how to cross the road. Then depa akan bawak naik public transport and teach them how to appreciate public service. Same to barang2 public mcm telefon awam dan lain2. Futher depa bawak pi zoo kenaikan binatang, bawak pi rumah org tua2 buat keje amal, bawak pi balai polis, balai bomba, kem askar, hospital dan mcm2. Supaya depa tau smua tu. Dari usia 4 tahun korang pki la. Then lagi, klu mak ayah nak amek anak2, mak ayah yg kene beratur kat luar skolah dan anak2 yg akan pi ke mak ayah. Bukan budak2 yg beratur dalam skolah dan keluar pi cari mak ayah. Terbalik jika dimalaisikan.

La ni kita bezakan plak apa yg ada dkt sini. Pi skolah pakai uniform. Pada aku xspatutnya sbb komunis ja yg tekan keseragaman dan hak sama rata dalam kehidupan. Drg budak2 lagi xperlu dimomokkan dgn sistem bodoh yg akan depa lalui bila dah dewasa. Dan lagi it about business. Tukang jahit baju akan dpt habuan. Btol dak. Then sampai2 kene beratur dan nyanyi lagu kebangsaan. Pastu masuk kelas cikgu mengajar dgn mood yg macam taik, muka macam yawsu (smalam xdpt 'barang' kot). Blajar more pada apa yg ada kat papan putih, nak tgk gajah pon dia akan letak gambo gajah ja. Penah skali spupu aku yg berusia 7 tahun xdapat bezakan lembu dan kanggaro di alam nyata sbb duk tgk gambo ja kat skolah. Hari2 mcm2 tu. Budak2 dari usia 4 tahun dikomuniskan mengikut acuan sistem pemerintah. Lepas tu sampai ketua la otak macam tu. Sbb tu public transpot xlaku, vandalism sana sini, takut dgn polis, mat rempit ramai dan mcm2. Futher tempat yg adam pi ni nama pon dah islamic. Aku ingat islamic la sgt. Tgk islam pada nama jugak mcm yg lelain. Penah skali member aku sorang dato, x-ceo one of GLC company, inform aku pasal anak2 dia. Dia ckp masa duk luar negara, budak2 ni xpyh suruh pon depa btl2 nak pi skolah. Demam pon pi skolah jugak sbb seronok. La ni bila pindah duk malaisi. Smua duk pakat2 xnak pi skolah. Xdemam pon xnak pi skolah. Korang pki la apa masalahnya.

Aku xkata anak aku ni pandai, cuma what u aspect budak 4 tahun n 3 hari baru masuk skolah ko dah tengking2 and marah2. Klu dia nakal sgt pon aku rasa cikgu ni bleh call n inform aku or kluar ja surat buang skolah. Then now, aku akan tukarkan dia pi Smart Reader or Kumon ja by end of this month. Hal fardu ain aku akan ajar sendri, insyallah. At least aku penah bwk adam pi sana and he's more happier dkt sana dari dkt tempat yg dia duk skang ni. Cuma jauh la tu main isu aku. La ni dia masuk tempat ni pon sbb dkt dgn rumah. Futher ada kelas fardu ain. Tgk2 xleh masuk kepala. Apa boleh buat. Aku nak biar ja dia sampai ujung bulan ni dlu tgk macammana.

* Aku tanya pendapat Cikgu Reen. Dia ckp dia sendri pon xpenah panggil student dia bodoh sampai hari ni. Sbb budak2 ni mmg dalam process pembelajaran, jadi mmg xtau serba serbi. Lagi plak budak umur 4 tahun. Totally fresh.

Tq for the advise cikgu. Ole.
Adam dan Skolah = Shit Adam dan Skolah = Shit Reviewed by kuchalana on 10:26 AM Rating: 5

7 comments:

Mr Sadman said...

WTF man...cikgu ckp mcm tu...aku engar pun hangin!!! ish3 nasib baik adam tak dpt ayah mcm aku...kalo aku dgr tadi menyirap gak..terus ke sekolah maki hamun ngn cikgu as well as person in charge...

sian adam...i think i know his feeling since aku pun pernah gak mengalami time kecik2 dulu time tadika 5 thn...sampai skrg aku ingat...

the effect tu mmg mendalam...but dnt worry bro..adam akan ingat peristiwa tu dan probably akan belaja dengan lebih bersungguh...

about fardu ain...kat area bangi aku rase ade kot...kat dengan seksyen 1 tak silap aku..(area umah uztaz harun din)...my suggestion u better bwk la belaja ke sane...dr kecik elok di didik...at least die dah kenal fardu ain sikit...disediakan transport van lagi...tak silap aku la...

my suggestion about fardu ain i prefer die gi belaja la dengan org yg ebih arif tentang agama...kang kalo kite yg ajar kang takut tersalah ajar lak...dosa dah satu :D...

keep in touch bro..

nasazfrog... said...

alloss... amende la cikgu dia leh cakap camtuh,, sengal btol.. perkataan b****H tu kan kalau budak dgar dorang paham seh kan tak elok,, sian adam apepun hang lakukan la yang terbaik for adam..
*adam cute la same cam muka baba dia.

murnie sangat said...

i pun penah jd cikgu sekolah (bkn tadika) dpt plak kelas yg paling bijak ngan yg paling last tp i xpenah ckp bebudak tu bodoh apatah lg budak tadika,lg la xsampai ati..bebudak tu semua innesen kan..anyway,mmg patut pun keluarkan je anak u dari tadika tu,xyah jmp cikgu tu lg..study kat kumon ok gak..i penah la keja part time kat kumon..

p/s:sapa nama cikgu tu?nak g cariklah..ahaks..

Heartless Devilish said...

huwarghh..
sungguh dasat guru tadika skrg ek..
no wonder la ader budak yg takot gi skolah...
mengikut pengalaman aku yg men-handle budak kecik umur 7 tahun ek..
sepanjang 6 tahun aku mengajar murid tahun 1... aku rasa aku layak dipangey clown la kekadang..
i had to do something that they want to come to school everyday..
hari2 aku wat lawak sengal..pelok tiang bendera.. duduk mencangkung.. duk bersila.. nyanyi2.. so that they felt that i was part of them..
tp dalam diam..aku tetap tegas.. disiplin tetap penting..
perkataan BODOH tuh aku langsung tak penah labelkan kat bebudak aku.. cuma aku akan tanya.. kenapa tak pandai? Kenapa tak bole? Kenapa kawan laen pandai? Kenapa kawan laen boleh?
budak umur 10tahun kebawah.. laen caranye.. maybe kiter kena berlembot.. saikologi.. bukan maen hentam keromo..
betolkan apa yg tak betol..walaupun aku nie hakikatnya selepas waktu keje..aku nie tunggang terbalek gak.. KEJE is KEJE..
segarang-garang aku.. aku sayang bebudak aku....

p/s: adam..bawak aunty gi jumper cikgu adam tuh... biar aunty plak sekolahkan cikgu adam tuh... molot jahat sgt... takder akal ke kata bebudak umur 4tahun cam adam gitu? aunty baling kasut kat muka cikgu tuh kang... miakakakakakakaka

.::WaNiE::. said...

Terukknya cikgu tu..kalau xdek kesabaran nak handle bdk2 jgn la jadi cikgu..mcm mana nak ajar budak2 klu dia sendiri pun tunjuk perangai yg tak elok..

p/s : adam kalau bwk aunty reen pi jumpa cikgu adam antie wanie pun nak ikut ok..bleh join cikgu reen babab cikgu adam ngn kasut

lindosh said...

itu cikgu yg ampeh.. tu pasal dia sebot camtu.. dia takleh jadik cekgu tu.

LaDySLeepLeSS said...

Di kebanyakan sekolah tadika/taska tenaga pengajarnya tidak sepatutnya dipanggil cikgu kerana sebahagian besar daripada mereka tiada asas pedagogi dan tidak mempelajari psikologi kanak-kanak. Oleh itu mereka hanya layak dipanggil pengasuh.. :)

Powered by Blogger.