Naik Naik dan trus naik

Aku rasa la skang ni kenaikan harga barang mmg xdapat dikawal lagi. MAXIMUM. Early last month masa last supplier datang hantar barang kekedai aku, mak ai harga barang kaw2 punya naik. Maggi dah jadi 90 sen. Aku ingat lagi masa aku mula2 meniaga dlu, harga maggi still maintain 50 sen. Dalam tempoh 3 tahun naik almost 100% dan aku yakin tahun depan harga maggi akan naik jadi RM1. Kalau 3 tahun lepas dgn RM1 kita boleh dapat nasi lemak bungkusan kecik, la ni dapat maggi ja. Sekali ganda beb kenaikan tu.

Kelmarin aku pi pasar malam cari buah skit. Mmg tiap2 bulan aku akan pastikan ada buah dalam peti ais rumah aku. Last month aku dah prasan dah RM5 dapat la 6 biji buah epal. La ni RM5 cuma dpt 4 biji ja. Same size. Sama dgn harga barang2 lain kat pasar malam tu. Smua naik mencanak2. Nak salahkan depa ke?

Aku ada terbaca few blog comment about all this theory. PERMINTAAN MELEBIHI PENAWARAN. What the bull shit, this is not about all this economic damn theory, this is about the SYSTEM, people who create the system, people who create the PERMINTAAN DAN PENAWARAN, and we are in the damn system, in the loop of capitalist system, created by people we choose.

At one level aku xnampak apa yg akan dibuat oleh tangan2 yg mencipta sistem2 ni kat malaisi tuk buat org ramai lebih boleh bernafas. Apa yg aku nampak org kaya akan menjadi terlalu kaya, org miskin akan terus menjadi terlalu miskin dan org yg sederhana akan dimiskinkan secara perlahan2. Dan skali lagi, korang rasa tangan2 yg mencipta sistem ni ada terasa ke impact dia. Korang andaikan sendri dari artikel cikgubard di blog beliau tentang pendedahan tangga gaji dan elaun ahli2 pencipta system ni di malaisi.

NIAMAH... (pinjam ayat patrick teoh at http://niamah.blogspot.com/)
Naik Naik dan trus naik Naik Naik dan trus naik Reviewed by kuchalana on 11:13 AM Rating: 5

8 comments:

Heartless Devilish said...

meaning to say..
'tahun depan saya kena keje lg kuat daripada biasa!'
earning earning..spending spending..
aku dah rasa cam duk kat obersi dah..
sumer barang akan mahal..
mampos aku camnie..
aper nak jadi nih?

kuchalana said...

brg naik max.. gaji naik min.. memanda smua ko tgk la.. in 1 year they can earn almost > 1 juta.. sbb tu depa xrasa apa2.. gaji + elaun ja dah RM60K sebulan.. stahun dah RM750K.. jamuan + bercuti + tah apa2 smua = 1 juta ..

Eh drg bayar income tax ker..?

.::WaNiE::. said...

biasa makan nasi lemak kat kedai mamak bawah ofis nih 1.00 je, dh lama xlepak kedai tu alih2 baru ni tapau la nasi lemak..1.70 ..errk..rasa terkilan je bayar byk tu utk yg xseberapa sedap dan xberapa byk

kuchalana said...

Nih januari tol naik, walaupon certain tol, kene ingat kos penghantaran dari area yg terlbt ttp akan naik. Then futher minyak akan naik max 70 sen seliter dan elektrik akan naik lagi. Then we will c the impact in 3 months time paling awal dan 6 month paling lewat dari masa kenaikan. MAXIMUM.

Cadangan aku la, patut pemerintah bli balik konsesi tol tu. Dari situ drg boleh kawal or revise balik harga tol tuk kepentingan rakyat. Drg xnak ja sbb dah ada share certain people dalam tu.

Yg btol2 buat duit skang bank la, tgk la smua offer personal loan skang. Credit card pon sama. Kaw2 depa push. Apa la masalah dalam negara ku tercinta skang ni. Bangun smua, buka lah mata dan lihat. Jgn tidoooooo ja kejenyer...

arsaili said...

kena terima kenyataan yang kos hidup makin dan terus meningkat

13may said...

jgn risau...masih rendah di kalangan negara Asean...heh!

kuchalana said...

arsaili - bro, isu dia yg dalam link bro chegubard, gaji pak metri > 1 juta setahun. Mmg xrasa pon apa2 kenaikan, sbb smua pakai duit pembayar cukai.

13may - hahahaha, ayat biasa tu, ayat coverline. Yg menangggung bukan rakyat negara asean, tapi pembayar cukai.

Pening beb, aku kene bayor income tax byk la tahun ni. Some tu company closing. Byk wo...... ha3.

LaDySLeepLeSS said...

Hehehehe... tu pasal malas nak keluar jenjalan skrg kalau takder hal... sekali keluar jenjalan.. balik tgk dalam purse dah hilang paling kurang RM200...

Powered by Blogger.