Apa selepas Gelombang



Daulat Tuanku

Gelombang di UK



Unit amal sedang mengutip sampah.



Gelombang dimana2 .... ramai tuh....

* ni article aku yg ke 100. Long life kuchalana. Ha3.

Jumaat 9/11/2007 pagi2 pi opis dah ada roadblock kat Cheras. Kawan2 yg datang dari Putrajaya smua duk complain smua jalan kluar masuk Putrajaya ada roadblock. Dalam hati berkata, it going to be a great day tomorrow. Ya GELOMBANG KUNING. Aku trus mengikuti perkembangan pergerakan istimewa ini dgn penuh debar. Dalam berita diTV bermacam2 kerenah terutama dari "kepala kerajaan" dalam ucapan penutupan perhimpunan PEKEMBAR yg membuat kenyataan agak lucu dgn ayat "SAYA PANTANG DICABAR" diatas gelombang yg akan berlaku the next day. Siapa yg mencabar agaknya kerana PIHAK ISTANA sendiri agree untuk menerima memo dari wakil pergerakan ini.

Pagi sebelum GELOMBANG, aku dah dapat t-shirt kuning yg dibekalkan oleh seorang sahabat. Kami berjanji untuk turun beramai2 tengahhari itu dari Cheras dgn menaiki LRT. Jam 10 makcik aku call, sudah. Problem lak, staff aku MC and makcik aku sendri demam truk. Allah aje yg tahu camna hati aku masa tu. Nak xnak aku kene pi kedai jugak. Aku utarakan perkara ni pada kawan2 dan jelas terdengar rungutan kekecewaan. Ha3, kita merancang tuhan yg menentukan. Aku trus pakai baju kuning dan turun ke Bangi pagi tu. Masa on the way nak ke Bangi, there is a lot of roadblock sepanjang perjalanan. Termasuk di tengah2 jalanraya 4 lorong selepas tol sg besi menghala ke ibu kota. Apa punya sengal. Aku tgk kesesakan berlaku sampai ke Tol Serdang pagi tu. It about 10KM. Satu lagi lawak dihari GELOMBANG.

Sampai ke kedai aku trus on laptop and online ke harakahdaily, sbb itu ja satu2 website yg ada update online and live tv. Dari masa ke semasa sahabat2 yg turun ke sana memberi update tentang apa yg berlaku. Antara update menarik aku paparkan kat sini. Sebiji bas wakil kumpulan sahabat dari Alor Star dipaksa berpatah balik di tengah perjalanan. 8 orang sahabat yg menaiki bas dari melaka di paksa turun dan dipaksa pulang ke Melaka. Beberapa sahabat di Puduraya ditahan polis berpakaian awam dan dipaksa mengambil tiket untuk pulang ke negeri masing2. Perkhidmatan train KTM diberhentikan dari senawang ke KL, katanya ada gerabak tergelincir. LRT di KL tidak berhenti di Masjid Jamek, CM dan Bandaraya(SOGO). Mereka terus ke Sentul. Disemua roadblock, mereka menahan semua yg berpakaian kuning sahaja (termasuk spender kuning ha3). Dataran tidak merdeka ditutup. Posli menembak watercanon ke arah org ramai (termasuk pemberita dan org awam lain, video bolih dilihat di youtube, laporan pemberita al jazeraa yg juga disembur. Ada sorg pak mentri kata reporter ni berlakon. Saksikan sendri di youtube jika mamat tu berlakon). Polis mula menangkap org awam secara rawak di Sogo. Yg paling best, satu kumpulan sahabat yg menjadi org kuat pemerintah juga mengSMS aku mengatakan mereka juga berada dalam kumpulan 70,000 org ramai di istana negara menghantar memo pada agong. Ha3. Tahniah pada korang.

Apa2 pon aku nak ucapkan syabas pada smua. Syabas pada Unit amal yg menjaga org ramai dan mengutip sampah selepas GELOMBANG. Syabas pada devilish yg pergi kesana sesorang sambil menikmati pemandangan aman, you are rock man. Upload gambo2 beb.

Then what next after the GELOMBANG. Akan ada tindakan dari pemerintah atas permintaan org ramai dari memo yg dihantar? Or buat bodoh macam biasa. Kita tunggukan.

Lagi update, gambo dan story di

http://www.malaysia-today.net/index.shtml
http://www.youtube.com/ (search gelombang kuning)
Apa selepas Gelombang Apa selepas Gelombang Reviewed by kuchalana on 10:13 AM Rating: 5

6 comments:

Mr Sadman said...

aku nak gerak dah ari sabtu ari tu tapi jalan byk tutup la....pastu nak naik komuter takde la pulak...adeh..melopeh den...

Mr Sadman said...

errr....ade tambahan sikit....wei...ko kena sembur tak ngn air asid tu...hehehe....ko tngkp gmba tak...nak tgk gak ko basah lenjun...aku usha2 web...mmg happening la time tu...nmpk sgt rakyat dah nak mule bangkit mengeluarkan suara yg tak puas ati...aku dgr lagi 3 minggu ade lagi nak buat...ntah jadi ke tak...kalo jadi aku on...tp...aku kena pakai topeng la kot...sbb aku ni dah la keje ngn gomen...heheheh.....kalo ade jgn segan silu ajak aku sekali...hehehe...haaa...satu lagi pasal kes yg rakyat kena tangkap tu time 10 nov tu..ape cite ek...bukan diorg ade hak ke...mcm ape yg ko ckp ari tu post ko yg lepas....

kuchalana said...

sadman.. smua dilepaskan tanpa jaminan. pagi ni kat opis smua tertanya apsal drg xtau ada perhimpunan, klu dak depa pon nak turun. nampak dak, walaupon gelombang ni antara blogger ja tapi sambutan sampai ke akar umbi. klu buat besar2 sure terbalik kl hari tu, ha3.

wan said...

Syabas pada Unit amal yg menjaga org ramai dan mengutip sampah selepas GELOMBANG

Ni yg direspect sekali!

haziQah said...

wahh..syok gile ar baca psl glombang kuning
lagi hebat dr org kuning diGi..hehe
ooh..kalu la ada kat kl masa tu n x de exam n x stdy kat uni kjaan..
mmg syok la join skali..
apapon hidup BERSIH ! ;)

kuchalana said...

ramai manusia berhati mulia dan cintakan keamanan diluar tu. dah hari2 disogok ngan hipokrasi dan penipuan. bak kata ustaz hadi, setiap kerajaan ada hayat dia.. ole

Powered by Blogger.